Liviu Franga:

Ianus

Editat de Lidia Vianu

 

Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

 

Liviu Franga: Ianus

 

Demnitatea intelectualului român

Liviu Franga își face debutul la Contemporary Literature Press cu un volum inedit. Clasicist cunoscut, autor al multor volume de referință pentru studiul limbii și literaturii latine în România, el publică acum Ianus, volum ce poartă numele zeului roman care întruchipează începuturile și tranziția...

Volumul este, într-adevăr, o radiografie a intelectualului român în tranziție. Cu sobrietatea universitarului care predă începuturile civilizației europene, Liviu Franga își ia o distanță de subiectele aprinse din mass media, de sloganul tranziției noastre cea de toate zilele: “Ați mințit poporul cu televizorul.” Faptul că nu le ignoră face ca această carte profund personală să închidă în ea un paradox: o inteligență care se hrănește cu rădăcinile culturii din care ne tragem ajunge la consecințele ei prezente: universitatea românească, “politică și educație”, materniatea în care au ars de vii nou-născuți.

Ianus este o lecție dată întregii prese românești. Patima nu este un sfetnic bun—chiar dacă aduce emisiunilor audiență maximă. Înțelept al începuturilor și cetățean—ca noi toți—al tranziției, în acest volum cu mici epifanii, amestecate cu proză, dramă și chiar poezie, Liviu Franga pledează pentru obligația de a fi aristocrat și demn a intelectualului român.

București, 1 martie 2014

Lidia Vianu

 

Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

Liviu Franga: Ianus

Back to Literature Studies