I. Aurel Candrea

I Learn English

În patru volume, cu cheie

Editat de George Sandulescu și Lidia Vianu

 

Please click on the link below to download the books in .pdf format

Vol. 1. Aurel Candrea. I Learn English

Vol. 2. Aurel Candrea. I Learn English

Vol. 3. Aurel Candrea. I Learn English

Vol. 4. Aurel Candrea. I Learn English

 

              Contemporary Literature Press s–a specializat în publicarea de volume ce privesc istoricul anglisticii în România. Cartea I Learn English de I. Aurel Candrea reprezintă momentul 1937. La 7 noiembrie anul acesta s–au împlinit 143 de ani de la nașterea autorului, cunoscut mai ales pentru Dicționarul lui enciclopedic ilustrat al limbii române, apărut în anul 1931.
               Publicând manualul de engleză al lui Candrea, mă gândesc la T.S. Eliot—mare apărător al „tradiției” în cultură. În eseul „Tradiție și talent individual”, scris în anul 1921, Eliot povestea că i s–a spus la un moment dat: „Nu ne mai recunoaștem în scriitorii vechi, pentru că noi știm mult mai mult decât ei”. Replica lui Eliot a fost: „Firește! Și tot ce știm noi azi în plus este exact ceea ce am învățat între timp de la ei.” Din acest manual al lui Candrea se trag, prin urmare, aplecarea către anecdote din metoda de predare a limbii engleze a lui Dan Duțescu, dar și ideea „englezei fără profesor” a lui Leon Levițchi...
            Aurel Candrea scrisese, înainte de acest manual de engleză, unul de franceză: ideea de langue et civilisation îi era foarte familiară. Pe lângă explicațiile gramaticale, el căuta cultura, dar și deprinderea conversației, a limbajului uzual. Nu ne este de loc greu să întrezărim în acest manual viitorul „comunicativ” al predării limbii engleze. Acest început al anglisticii românești, după care au învățat bunicii și părinții celor care nu mai sunt nici ei tineri în anul 2015, se bazează pe nevoia firească de a învăța logic.
               Limbajul este șira spinării, sistemul unei culturi. Acest lucru foarte important se transmite acelora ce se vor aventura să învețe după I Learn English. Dacă manualele „comunicative” cer elevului să imite fără să–și bată capul cu gramatica, Aurel Candrea ne avertizează că nu ajunge să „învățăm pe dinafară”: trebuie neapărat să știm regulile jocului. Putem spune că știm o limbă străină abia atunci când putem să ne folosim de ea pentru a gândi.

Lidia Vianu

 


Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

Vol. 1. Aurel Candrea. I Learn English

Vol. 2. Aurel Candrea. I Learn English

Vol. 3. Aurel Candrea. I Learn English

Vol. 4. Aurel Candrea. I Learn English

Back to Literature Studies