English Grammar Exercises
George C. Sandulescu

Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

George C. Sandulescu:
English Grammar Exercises

Note: This is a large (7 Mb) file. If you cannot open it using the link above, please click here to download it from SkyDrive.

 

“Learning it… Teaching it!”

Exerciții de gramatică engleză de C. Sandulescu este o carte care mă însoțește de patruzeci și șapte de ani. Atunci când a fost publicată, mă pregăteam pentru examenul de admitere la Facultatea de Engleză (pe atunci o secție, de fapt, a Facultății de Limbi Germanice). Epuizată la puțin timp după apariție, a fost întotdeaun greu de găsit. Prima oară am împrumutat-o. Țin minte și acum: mi-a fost greu s-o mai dau înapoi. Există o fascinație a unor cărți, a unor autori.

Am revenit la ea după absolvire, șase ani mai târziu. Abia atunci am avut un exemplar al meu. În 1964 am învățat din ea elementele de bază ale limbii, educându-mi competitivitatea, cu imensă teamă că nu voi face față cerințelor admiterii la Universitate. A doua oară, am refăcut drumul ca să învăț cum să predau eu însămi o limbă străină.

Astăzi mă aflu la a treia întâlnire cu această carte. După ce Editura Ştiințifică a scos 30.000 de exemplare, a solicitat o reeditare cam prin 1969, dar autorul nu mai se mai afla în țară. Timp de patruzeci și șapte de ani, cartea a circulat de la unul la altul, din mână în mână.

Este astăzi momentul ca ea să revină pe masa celor ce învață limba engleză în România.

În 1962, Gramatica limbii engleze în două volume, coorodonată în cadrul Catedrei de Profesorul Leon Levițchi, nu apăruse decât în 1800 de exemplare. Paradoxal, la numai doi ani după aceea, acestei modeste cărticele de exerciții de gramatică engleză i se acorda un tiraj de 30.000 de exemplare! Tot atât de vertiginos a urcat și cifra studenților care au intrat la Engleză odată cu mine: de la 12 studenți în 1964, la 120 de studenți în 1965. Schimbările de orientare ale regimului comunist nu mai spun mare lucru școlarilor, nici măcar studenților de azi. Până și mie îmi vine greu să înțeleg lucruri trăite ca adolescentă. Presiunea ideologică, ca și relaxarea ei provizorie, nu se percepe decât la nivel subliminal atunci când nu ești pregătit să-i faci față.

Ajung acum la marele merit al acestei cărți, care are o siguranță a limbii, o eleganță a raționamentului clar și simplu, un standard de corectitudine neștirbite câtuși de puțin, nici la jumătate de secol de la apariție...

Acest volumaș a apărut în contextul manualelor care proslăveau gospodăria colectivă și avântul muncitoresc. C. Sandulescu mi-a spus nu demult: „Comunismul a deteriorat substanțial folosirea limbajului.”

Abia acum, la capătul unei cariere în marginea limbajului, îmi dau seama de unde venea fascinația mea pentru Exerciții de gramatică engleză. Respectul pentru cuvânt, pentru spiritul neîngenuncheat de „vremi”, și – înainte de toate – pentru limba engleză, care, pentru el, se confundă cu limba maternă, a fost forma de rezistență a lui C. George Sandulescu în fața masacrării instituționalizate a limbajului.

Fascinația cărții lui de exerciții de gramatică engleză, și nu numai, se trage din curajul intelectual de a-și dedica restul vieții unei limbi care pe atunci era considerată ca limba „dușmanului de peste ocean”.

Dacă, pe lângă limba engleză, veți învăța ceva din această carte, acel ceva este că o inteligență care gândește prin cuvânt nu se pleacă față de nimic. Învățând o limbă străină, învățăm să gândim.

 

București, 7 iulie 2011

Lidia Vianu


Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

George C. Sandulescu: English Grammar Exercises

Note: This is a large (7 Mb) file. If you cannot open it using the link above, please click here to download it from SkyDrive.

 

Back to Language Learning