Return to the Contemporary Literature Press website.
Contemporary Literature Press
Comunicat de Presă București, marți 12 august 2019
Ediție online
Contemporary Literature Press,
sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din BucureștiThe British Council, Institutul Cultural Român  și Uniunea Scriitorilor din România

Anunță publicarea volumului

Brândușa Răileanu

Retrospectiva Dimitrie și Aurelia Ghiață.
Volumul 5.

Aurelia Ghiață, ctitor al școlii românești moderne de tapiserie.

ISBN 978-606-760-144-2

Editat de Lidia Vianu

            Adunând la un loc imagini, reacții și fotografii–document, Contemporary Literature Press recuperează, de fapt, istoria intelectualului român care nu s–a lăsat pervertit de falsele repere—morale, profesionale, artistice— ale comunismului.
              Dimitrie Ghiață s–a născut în anul 1888, cu șapte luni după James Joyce. Prozatorul englez (irlandez?), însă, a avut libertatea—plătită scump, e drept, cu prețul sărăciei, dacă putem folosi paradoxul—de a răsturna ideea de roman, de a face tabula rasa, de a regândi noțiunea de proză universală. Nimic nu mai este la fel în literatură după Joyce, nici măcar ideea de literatură.
            Pentru Dimitrie și Aurelia Ghiață, lumea era deja răsturnată de brutalitatea constrângerilor comuniste. Arta lor profundă, sănătoasă, frumoasă prin simplitatea, puritatea și totala independență de schingiuirile istoriei est–europene, mi–a dat toată viața putere. Putere să cred că nici comunismul, nici postcomunismul secolului XXI, nu mă pot doborî.
             Este atâta bucurie în monumentala liniște din tablourile lui Ghiață, și atâta grație celestă în tapiseriile pe care vi le oferim acum, ale celei cu care a împărțit un sfert de veac de sfârtecare umană. Privind formele pe care le–au zămislit ei, am traversat și eu Sahara comunistă cu capul sus. Recuperându–i acum, după căderea Cortinei de Fier, le înțeleg și mai bine esența: ei au fost, și rămân, mesagerii bucuriei spirituale. Ei îmi dau puterea să uit nedreptățile comunismului, dar și să trec, astăzi, prin tot ceea ce–i urmează. Trăim un timp la care ei nu au ajuns. Au trimis, însă, în posteritate, sufletul lor frumos și neaplecat.
             Arhiva GHIAȚĂ este o lecție de viață: chiar dacă pentru cei doi artiști timpul s–a oprit, bucuria creațiilor lor merge mai departe.

Lidia Vianu

Aurelia Ghiață, ctitor al școlii românești moderne de tapiserie, de Brândușa Răileanu, editat de Lidia Vianu, se lansează oficial luni 12 august 2019, dar volumul poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/aurelia-ghiata.tapiserie.html

Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website–ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm adresați–vă Editurii,  lidia.vianu@mttlc.ro.


Contemporary Literature Press

Translation Café
Revista Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan.

Contact

Vizitați–ne pe Facebook

Contact us at lidia.vianu@mttlc.ro | Visit our Facebook page

Copyright ©2019 MTTLC All rights reserved.

NOTĂ: Dorim să vă informăm că, odată cu schimbarea legislației în domeniul folosirii datelor cu caracter personal, avem nevoie încă o dată de acordul dumneavoastră pentru a vă trimite în continuare comunicate de presă cu privire la noile publicații ale editurii noastre. Folosiți butonul de mai jos dacă doriți să vă dezabonați.