Return to the Contemporary Literature Press website.
Contemporary Literature Press
Comunicat de Presă
București, 7 martie 2012

Ediție online

Contemporary Literature Press,
sub auspiciile Universității din București, în colaborare cu British Council și Institutul Cultural Român

Anunță publicarea volumului

A Lexicon of "Small" Languages in
 Finnegans Wake

redactat de C. George Sandulescu.

(ISBN 978-606-8366-11-1)


Acest volum este o premieră. Pentru prima oară în istoria studiilor Joyceene, el adună la un loc limbile folosite de James Joyce în Finnegans Wake, într-o încercare de a le descifra rostul.

Seria de Lexicoane pe care o publicăm completează noțiunea de Intuiție Lingvistică a lui N. Chomsky cu o idee nouă: ideea că este vorba, în cazul lui Joyce, de un Dicționar mental poliglot și simultan.

Am publicat până acum Lexicoane care se ocupau de locul limbilor română și germană și al limbilor scandinave în Finnegans Wake. Ne îndreptăm acum atenția către mai bine de douăzeci de limbi, de la franceză la numeroasele limbi slave, toate adunate într-un singur volum. Introducerea la acest volum sugerează cum anume se poate citi o carte scrisă în mai multe limbi deodată. Din acest punct de vedere, Finnegans Wake se apropie de intenția colajelor lui Tristan Tzara. Pe de altă parte, obsesiile literare ale lui Joyce au în ele ceva foarte asemănător cu cele câteva imagini care l-au obsedat pe Brancusi. Lexicoanele Joyce pe care le publicăm, inclusiv acest Lexicon al limbilor "mici", aduc studiilor literare o  precizie necesară, mai ales atunci când ele se ocupă de texte de maximă dificultate. Pledăm, de asemena, pentru cercetarea consecințelor  retorice ale folosirii simultane a atâtor limbi.

Acest al cincilea volum devine astfel punctul central al seriei. Tocmai de aceea îl dedicăm nepotului lui James Joyce, Stephen, care a împlinit 80 de ani la jumătatea lunii februarie a acestui an. Se știe cât de mult ținea James Joyce la familia lui. Dovadă stau cele două scurte povestiri scrise special pentru nepotul său. Seria noastră de Lexicoane continuă: vor urma limbile romanice și în final chiar limba engleză.

Toată seria de Lexicoane Joyce a fost recenzată de ziaristul și anglistul Sorin Ivan în ziarul Tribuna Învățământului, unde prezintă Contemporary Literature Press. Articolul a fost preluat de site-uri culturale, printre care și http://libersaspun.3netmedia.ro/cultura/opera-inedita-de-james-joyce-publicata-de-o-editura-irlandeza/. Interesul pentru opera lui James Joyce s-a reaprins în România.


Volumul A Lexicon of "Small" Languages in Finnegans Wake redactat de C. George Sandulescu se lansează oficial la data de 7 martie 2012, dar el poate fi consultat și descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/sandulescu-small-languages-fw.html


Editura pentru Literatură Contemporană vă invită să accesați website-ul www.editura.mttlc.ro. Editura publică lucrări atât în limba engleză cât și în limba română. Pentru sugestii sau comentarii, vă rugăm să vă adresați Editurii, lidiavianu@yahoo.com.

Lidia Vianu

 


Contemporary Literature Press, Editura online pentru literatură a Universității din București,

aduce cercetarea românească în centrul atenției internaționale  odată cu publicarea unei povestiri inedite de James Joyce.

S-a produs un eveniment de importanță excepțională în literatura universală: a fost publicată în ianuarie anul acesta, în Irlanda, The Cats of Copenhagen, o povestire scurtă pe care Joyce a scris-o pentru nepotul său Stephen în 1936.

Autorul Modernismului prin excelență, James Joyce a folosit limbajul pentru a surprinde interioritatea. Pentru cultura română, pe lângă miza estetică, opera lui Joyce și scriitorul însuși prezintă un motiv special de interes, prin prietenia marelui irlandez cu Brâncuși, considerat, la rândul lui, părintele artei moderne, cel mai mare sculptor al secolului XX. O prietenie exemplară, între două genii, culturi și limbi, care a lăsat urme adânci în Finnegans Wake - ultimul roman, straniu și impenetrabil, al irlandezului - printr-o lungă serie de cuvinte românești.

Este absolut remarcabil că doi angliști de prestigiu ai culturii românești, profesorii universitari C. George SĂNDULESCU și Lidia VIANU, întreprind o hermeneutică fără precedent în cadrul studiilor joyceene, la nivel european și mondial, a operei Finnegans Wake. Până în prezent, CONTEMPORARY LITERATURE PRESS, editura online a Universității din București, care funcționează în parteneriat cu British Council și Institutul Cultural Român a publicat patru lexicoane dedicate enigmaticei opere joyceene: A Lexicon of Romanian in FW, A Lexicon of the German in FW, A Lexicon of Common Scandinavian in FW și A Lexicon of Allusions and Motifs in FW. Demersul științific și cultural al autorilor și Editurii CONTEMPORARY LITERATURE PRESS promovează o abordare critică, estetică și filosofică de mare complexitate, interdisciplinară, într-o viziune comparată integratoare.

Se poate afirma că profesorii George Săndulescu și Lidia Vianu se află, prin cercetările lor, în avangarda europeană a studiilor joyceene, altfel spus în avangarda abordării critice a unei opere de avangardă, care și-a depășit cu mult epoca și nu încetează să fascineze nici astăzi, în epoca post-postmodernismului și a globalizării culturale. Iată că, prin recuperarea din labirintul timpului a unei scrieri ca The Cats of Copenhagen, Joyce surprinde din nou un public, pe care, de aproape un secol, îl provoacă și uimește cu himerele sale estetice, filosofice, psihologice și lingvistice... O performanță culturală precum a celor doi angliști români de prestigiu, exemplară în cadrul studiilor academice avansate în domeniul literaturii și criticii literare, pe plan european și mondial, nu face decât să ne dea speranțe pentru viitorul cercetării universitare și culturii românești în termenii excelenței și deschiderii universale.

Sorin IVAN

Apărut în Tribuna Învățământului,

București, 20-26 feburarie 2012

 

Contemporary Literature Press

Translation Café
Revista Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan.

Contact

Vizitaţi-ne pe Facebook

Contact us at lidiavianu@yahoo.com | Visit our Facebook page

Copyright ©2012 MTTLC All rights reserved.

NOTE: You have received this message because you or a friend of yours added your email address to our mailing list. If you do not wish to receive any further communications, please let us know at the email address above.