Leon Levițchi—Archive (LLA)
LLA 3

O întâmplare cu țigani (1955)

Ediție facsimil

Editat de C. George Sandulescu și Lidia Vianu

 

Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

 

Leon Levițchi–Archive LLA 3.
O întâmplare cu țigani (1955)

 

            Anul acesta se împlinesc 100 de ani bătuți pe muchie de la nașterea Profesorului de limbă și literatură engleză Leon D. Levițchi. ESTE CENTENARUL LEVIȚCHI.
            Ce este Anglistica? Este pur și simplu absolut tot ce se leagă nu numai de limba, ci și de literatura engleză, în timp și spațiu (în timp, de la Beowulf la Harold Pinter, iar, în spațiu, de la gramatica substantivului până la lexicografie).
            Ca să fii anglist adevărat, trebuie să cunoști bine nu numai literatura, ci și limba—structura limbii. Să ne gândim acum la cei care l–au precedat pe Leon D. Levițchi la conducerea științifică reală a Catedrei. Nu au fost decât trei: Dragoș Protopopescu, Ana Cartianu și Klinka—după spusele studenților, născut la Calcutta. Cum se face că niciunul dintre ei nu avea cunoștințe de structura limbii? În plus, erau toți trei specializați în porțiuni ale anglisticii: Dragoș Protopopescu—în franțuzisme, Ana Cartianu—în literatura secolului al XIXlea, iar Klinka era un foarte bun traducător, dar numai din română în engleză. Important este de subliniat aici că Profesorul Levițchi acoperea în detaliu întreaga arie a anglisticii în sensul german al cuvântului. Aceasta este rațiunea pentru care el singur a fost deschizător de drumuri. Iată de ce el rămâne singurul și cel mai important dintre toți.

*

            Nu ușor, ba chiar cu greu, reușim în sfârșit să publicăm o serie de documente private ale remarcabilului anglist mort tânăr pentru un intelectual, la numai 70 de ani (1918-1991), chiar când pusese tocul jos—terminând ultimul dicționar pe care ajunsese să–l mai scrie.
            Nu avem nevoie să facem o prezentare a Profesorului Leon Levițchi, fiu într–o serie neîntreruptă de 17 preoți. Poate am avea material de publicat de zece ori mai mult decât reușim.
            Să ne ajute Dumnezeu să publicăm cât mai mult, cu scopul de a întregi complexa sa personalitate. Mulțumim din inimă familiei Levițchi pentru ajutorul dat, și urăm spor cititorilor acestor stranii documente.

C. George Sandulescu

 

Please click on the link below and choose "Save file" to download the book in .pdf format

LL Archive. 3. O întâmplare cu țigani (1955)

Back to Authors

 

Leon Levițchi—Archive (LLA)

LLA 1  Leon D. Levițchi (1918-1991)
  4 decembrie 2013
http://editura.mttlc.ro//lla-1-leon-levitchi.html

LLA 2  Ironia lui Byron. Teza mea de licență (1941)
  2 februarie 2018
http://editura.mttlc.ro//lla-2-ironia-byron-teza-licenta.html

LLA 3  O întâmplare cu țigani (1955)  16 februarie 2018
http://editura.mttlc.ro//lla-3-o-intamplare-cu-tigani.html